Predstavitev

iRokus je spletni portal z elektronskim učnim gradivom Založbe Rokus Klett. Ponuja več kot 190 gradiv za osnovno in srednjo šolo, ki jih lahko trajno prilagodite po svojem okusu!

Vsako gradivo na tem portalu je nadgradnja Rokusove tiskane izdaje z enakim naslovom. Vsa gradiva ponujajo orodjarno s številnimi uporabnimi orodji, nekatere pa bogatijo še interaktivne naloge, avdio- in videoposnetki, spletne povezave in drugi multimedijski dodatki.

Več o orodjarni

Orodjarna prinaša nabor orodij, katerih uporaba bo pouk naredila še nazornejši, privlačnejši in zato tudi učinkovitejši. Z orodji lahko:

  • pišete ali rišete po straneh,
  • označujete slike ali dele besedila,
  • dodajate komentarje in opombe,
  • pripenjate dokumente,
  • vnašate spletne povezave,
  • povečate ali izpostavljate izbrane dele strani
  • in še veliko drugega!

Orodjarna vam omogoča, da gradivo prilagodite sebi in svojim učencem. Vse, kar boste napisali ali drugače dodali na posameznih straneh gradiva, bo ostalo tam, če boste tako želeli. Do svojega personaliziranega gradiva z vsemi shranjenimi dodatki boste imeli dostop le vi.

Navodila za uporabo listalnika e-gradiv

Več o multimedijskih vsebinah

Multimedijske vsebine so zelo premišljeno vključene tam, kjer prispevajo k večji učinkovitosti in dinamiki pouka. Mednje sodijo interaktivne naloge, avdio- in videoposnetki, fotografije, shematski prikazi, animacije, zemljevidi in drugi dodatki.

Kaj potrebujem za uporabo?

Za uporabo elektronskih gradiv ne potrebujete posebnega računalniškega znanja ali dodatnega izobraževanja. Le poskusiti morate. Potrebujete urejen dostop, računalnik z zanesljivo spletno povezavo, za delo v razredu pa še projektor. Interaktivna tabla je sicer dobrodošla, vendar ni nujna. Če boste želeli v razredu predvajati avdio- in videoposnetke, boste potrebovali samo še primerno ozvočenje.

Zakaj so elektronska gradiva objavljena na spletu?

Gradiva na spletu imajo veliko prednosti v primerjavi z elektronskimi gradivi, ki jih zaženete z običajnih medijskih nosilcev (kot so zgoščenka, DVD, USB-ključek, trdi disk). Največja prednost je, da lahko do svojih gradiv dostopate s katerega koli računalnika, ki je povezan z internetom – od doma, v šoli, v knjižnici itd. Poleg tega spletna različica omogoča avtorjem in razvijalcem sprotno dodajanje novih multimedijskih datotek in interaktivnih nalog.

Primer dvojne strani iz elektronskega učbenika